6C4E1EC0-66D3-41AB-894A-D13F19525475 We are showing you content specific to

Five Lanes at the BNZ Centre

In early 2020, Strategy Christchurch was appointed by Colliers to create a name and identity “that is bold, incredibly flexible, vibrant and unmistakable unique” for the ground floor precinct at the BNZ Centre in Central Christchurch.

The newly named Five Lanes is a key part of the BNZ Centre in Central Christchurch and occupies the ground floor space bounded by Cashel St, Colombo St, Hereford St and Oxford Terrace. Colliers came to us with a challenge. They wanted to invigorate the space for tenants and customers, provide a point of difference from their competitors, and ultimately increase footfall. 

We started by asking why and watching how consumers interact with the space. This involved 30 deep-dive, guided discussions with tenants, key stakeholders and customers of the spaces and a few days of observational research within the mall space. The key findings were that the space lacked a clear identity, the entrance ways were confusing/not clear from a distance, and that from within, what wayfinding and signage was there was inadequate and uninspiring. It was also believed that to attract key tenants the space needed to become a ‘place’, with a vibe and personality setting it apart from its competitors.

As part of the naming process Strategy Christchurch initially looked to the history of the site and surrounds. We decided to flip the existing confusion and anonymity, and instead champion some of these issues by turning them into unique positive characteristics (There are five lanes leading into the space).  Five different laneways, five different stories. All for discovery. And a vision ‘A unique, curated shopping experience for the curious, the creative, the explorer and the child within us all’ to stand out from its competitors in the central city. The mall almost named itself, “Five Lanes” - inspired by the five laneways that make up the entrances to the complex.

To add energy and boldness to the space we created a dynamic and vibrant wayfinding system. This system used five bright colours and gave each of the five lanes their own colour. This tackled two of the major problems at once. It made the entrances stand out and made the whole mall complex different from the other spaces in the central city. We combined this with a simple messaging system (gather, shop, eat, dine, explore) that showcased what the space had to offer - it also tied back to the wider ChristchurchNZ strategy of “Explore”. 

Feedback has been extremely positive. Tenants and consumers have embraced Five Lanes at the BNZ Centre, loving the distinct brand, and revitalised location. The busy lunchtime period is popular with live events on the large screen.